روش ها و نحوه دریافت کد اقتصادی در ایران
اخذ کد اقتصادی
همه اشخاص اعم از حقیقی و حقوقی که به امر تولید ٫ مونتاژ ٫ واردات و صادرات و هر نوع فعالیت تجاری و توزیع هر نوع کالا و کارهای خدماتی اشتغال دارند مکلف به اخذ کد اقتصادی می باشند. اشخاص حقیقی جهت اخذ کد اقتصادی باید دارای پروانه کسب بوده و یا دارای مجوز فعالیت تجاری که دارای نشانی پستی جهت انجام امور بوده و از طرف مراجع قانونی تایید شده اند ٫ باشند. یعنی در کل فعالیت اقتصادی به شکل های مختلف در جامعه امروزی صورت می گیرد که حمایت و نظارت بر فعالیت های اقتصادی فعالیت کنندگان مستلزم شناخت اشخاص فعال در این زمینه است.
کد اقتصادی یک شماره ۱۲ رقمی منحصر به فردی است که توسط سازمان امور مالیاتی و در هر حوزه مالیاتی مورد فعالیت تجاری اشخاص ، پس از طی مراحل خاصی به فعالان اقتصادی اعطاء می گردد و در اصل شماره شناسایی این افراد در سازمان امور مالیاتی می باشد. کد اقتصادی در واقع یک کد اجباری است که باید برای امور مهم تجاری نظیر گرفتن کارت بازرگانی ، شرکت در مناقصات و مزایده ها ، اخذ قرار داد با شرکت های دولتی ، و صادر کردن فاکتور رسمی و حتی باز کردن حساب در بانک وجود داشته باشد.
دریافت مجوز جهت فعالیت های تجاری و اقتصادی و پرداخت حق و حقوق دولت در چهارچوب مالیات و جلوگیری از فعالیت ها و تلاش های نامتعارف و ناسالم یکی از مزایای این امر محسوب می شود.
کلیه اشخاص حقوقی که فعالیت واردات و صادرات ، مونتاژ ، تولید ، توزیع هرگونه کالا و خدماتی را انجام می دهند و همچنین کلیه اشخاص حقیقی که در امور ذکر شده اشتغال داشته باشند و دارای پروانه کسب یا پروانه کار از مراجع ذیصلاح بوده و یا دارای محل فعالیت تجاری باشند ، واجد دریافت شماره اقتصادی به شمار می آیند.
ضرورت دریافت کد اقتصادی
ضرورت اخذ کد اقتصادی به شرح زیر می باشد:
- برای شرکت در مزایده و مناقصات.
- برای صدور فاکتور های رسمی.
- برای اخذ کارت بازرگانی.
- برای افتتاح حساب بانکی مربوط به شرکت.
- برای قرارداد های رسمی دولتی.
مزایای اخذ کد اقتصادی
مزایای اخذ کد اقتصادی به شرح زیر می باشد:
۱. اشخاص حقیقی و حقوقی به وسیله کد اقتصادی در سازمان مالیاتی شناخته می شوند ٫ کد اقتصادی توسط سازمان امور مالیات به افراد داده می شود.
۲. بررسی راحت تر امور مالیاتی.
۳. محاسبه صحیح مالیات افراد در اداره مالیات.
۴. رقابت سالم در امور تجاری.
افراد غیر مکلف در اخذ کد اقتصادی
- تکیه و مساجد
- اشخاص حقیقی و حقوقی که در امور هنری فعالیت دارند. مانند فیلم سازی ٫ نقاشی ٫ خطاطی و …
- اشخاص حقیق و حقوقی که در امور علمی فعالیت دارند. مانند مدارس ٫ دانشکده ٫ دانشگاه و ….
- اتحادیه امور صنفی
- افراد حقیقی که در امور پیمانکاری فعالیت دارند و در سال در آمد زیر پنجاه میلیون تومان دارند.
افراد مکلف در اخذ کد اقتصادی
- تمامی اشخاص حقوقی که در زمینه ی تولید ، مونتاژ ، صادرات و واردات ، توزیع کالاها و امور خدماتی فعالیت دارند.
- تمامی اشخاص حقیقی که در زمینه ی تولید ، مونتاژ ، صادرات و واردات ، توزیع کالاها و امور خدماتی فعالیت دارند. اشخاص حقیقی باید دارای پروانه کسب و کار از مراجع مربوطه ٫ دارای محل مشخص جهت فعالیت و شرایط لازم را جهت اخذ کد اقتصادی باشند.
باید توجه داشت که مطابق مصوبه اخیر مجلس ، چنانچه شرکت ها مراحل اخذ کد اقتصادی را انجام ندهند و این کد را دریافت نکنند از معافیت های مالیاتی که در ماده ۱۰۵ قانون سازمان مالیاتی کشور قید شده بی بهره خواهند بود. به موجب ماده ۱۰۵ قانون سازمان مالیاتی کشور درآمد شرکت ها و درآمد ناشی از فعالیتهای انتفاعی سایر اشخاص حقوقی از منابع مختلف در ایران یا خارج از ایران تحصیل می شود ٫ پس از وضع زیانهای (هزینه ها) حاصل از منابع غیر معاف و کسر مالیات های مقرر به استثناء مواردی که طبق مقررات این قانون دارای نرخ جداگانه ای می باشد مشمول مالیات حداکثر به نرخ ۲۵ درصد خواهند بود.
بعد از ثبت شرکت باید کد اقتصادی اخذ گردد ٫ در غیر این صورت به شرکت جریمه تعلق می گیرد.